Dylematy przed zakupem nowego auta - co wybrać Panowie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez shok
    Zanim zdecydujesz się na tego Leona to zrób jazdę próbną.
    dzięki, napewno tak zrobię...jeśli się zdecyduję. :wink: Narazie ta szarość w kabinie mnie odpycha od zakupu...

W piątek za tydzień pewnie będę już bez Octavki jeśli wszystko pójdzie po mojej myśl...jutro mam wolne i robię rundę po salonach w ZG.
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• tomekc
      Ambiente
      • 2009
      • 128

Giulietta ma tą zaletę/wadę, że z tyłu ma zawieszenie wielowahaczowe - a Bravo ma zwykłą belkę skrętną. No i cenę(jako wadę), ale o tym już mówiliśmy

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez tomekc
        No i cenę(jako wadę)
        więc Giulietta odpada...

Komentarz

• schmidtke
          Drive
          • 2010
          • 97

Zamieszczone przez Dzida
          1. Ja sam niedawno mało co nie kupiłem nowego Bravo. Niestety fura poległa w związku z bagażnikiem. Napewno fajna, ładnie wykończona, chciałem to wziąć z dieslem 1.9.
          dodam od siebie tyko tyle - bo być może decyzja o zakupie już zapadła
          niedawno miałem przygodę na drodze - sporych rozmiarów kamień uderzył podczas jazdy w przednią szybę mojego auta i ucierpiała dość konkretnie - oczywiście auto pozbawione dowodu rejestracyjnego. Dostałem auto zastępcze - najpierw fiat bravo z silnikiem diesla potem enault megane też z dieslem - od siebie mogę powiedzieć, że z tych dwóch aut o wiele przyjemniej jeździ się megane (spalanie w trasie wyszło mi nawet 4,7 ON, w fiacie nieco więcej) jednak - IMHO - octavia nie ma sobie równych w tej klasie - mówię to obiektywnie, bo teraz niestety nie jeżdżę oktawią

życzę podjęcia trafnej decyzji
          była: OI 1,9 TDI 170 tys km w dwa lata z hakiem
          potem: OII FL 1,9 TDI 17 tys km od 23.04 do 29.07
          teraz: Passat B5 1,9 TDI - mimo wszystko wolę Octavki

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez schmidtke
            być może decyzja o zakupie już zapadła
            nie zapadła.

Byłem dziś w kilku salonach...w tym w Fiacie. Oglądałem Bravo no cóż ...auto nawet fajne ( bagażnik taki sobie) ...co mnie rozczarowało w tym aucie to pokrętła regulacji nawiewu :? nowe działają tak jak by coś obcierało o deskę rozdzielczą (słyszalne przy przekręcaniu --- wkurza niemiłosiernie w takim aucie). Nowego Dublo z dieslem ...praktycznie w ofercie brak :cry: Tak więc kwestia zakupu Bravo to duży znak zapytania. Muszę dodać, że obsługa w ASO Fiata Zielona Góra też pozostawia dużoooo do życzenia. Pracują tak jak by co najmniej w tej cenie Mercedesy sprzedawali :lol:

Kia ...tak sobie (aczkolwiek coś tam wypatrzyłem jako rezerwę taktyczną).

Nissan Note - porażka ( może gdyby jeszcze był w dieslu - ale na chwilę obecną brak). Muszę jednak dodać że te małe auto ma faktycznie dużo miejsac na tylnej kanapie!
            Za to całą konsola i wnętrze wygląda jak 10 lat temu :lol:

Hyundai - całkiem ciekawa oferta. Co ważne dostępne są jednostki CRDI w samochodach które ew brałem pod uwagę. No i po rozmowie miałem już cenę auta z dobrym wyposażeniem zbitą o 10 tys :shock: Ale jak narazie ....czekam.

Citroen - zaskoczył mnie bardzo pozytywnie jeden z modeli auta. Porządne i funkcjonalne wyposażenie. Kto wie...jeśli znajdę takie auto z tym wyposażeniem i w dieslu to może się zdecyduję. Cena po negocjacjach też zgoła inna niż w katalogu się zrobiła :P

Seat - nadal brany pod uwagę (gdyby miał ładniejsze wnętrze to w wersji Reference z pakietem dodatkó był by ciekawą ofertą) ale jak sam widzę...można w tej cenie kupić coś przyjemniejszego do jazdy.

Skoda z 1,6 TDI CR :roll: no nie wiem... :lol: może cena mnie przekona :P

Ford - jutro wyjazd do ASO.

Jak narazie to do dalszego etapu przeszły:

Astra III kombi 1,7 CTDI - jak znajdę w dobrej cenie
            Hyundai ...
            Kiaa ...
            Ford Focus 1.6 TDCi no nie wiem...fajne autko, które mi się podoba ale już dwie osoby z mojej pracy, które kupiły nowego Focusa mają usterki w zasilani silnika :?
            Seat Leon 1,6 TDI CR Reference
            Fabia (Skoda inna) 1,6 TDI CR ... jeżeli będzie w konkurencyjnej cenie.
            Citroen Berlingo 1,6 HDI
            Fiat Nowe Doblo 1.6 Multijet
            Fiat Brawo 1.6 Multijet

:niewiem

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
              Nie będzie za mała?
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Jasiek
                Ambiente
                • 2008
                • 192
                • Octavia III combi (5E5)
                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Citroen - zaskoczył mnie bardzo pozytywnie jeden z modeli auta. Porządne i funkcjonalne wyposażenie
                Oglądałem i jeździłem nową C4 1,6HDI 90KM . Na tylnej kanapie ciaśniej niż w OII. Silnik cicho mruczy , jest trochę wolniejszy od 1,9TDI 105KM. Niestety tu ciekawostka brak wskaźnika temperatury cieczy chłodzącej. Sprzedawca twierdzi ,że to zbyteczne bo silnik jest dopracowany , a poza tym w Subaru Foresterze też nie ma. :szeroki_usmiech
                była Octavia II 1.9 TDI
                jest Octavia III Scout 2.0 TDI

Komentarz

• Mihau
                  RS
                  • 2009
                  • 7460
                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

W jakiś hoplach też nie ma (astra III chyba)

Komentarz

• tomekc
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 128

pokrętła regulacji nawiewu nowe działają tak jak by coś obcierało o deskę rozdzielczą (słyszalne przy przekręcaniu --- wkurza niemiłosiernie w takim aucie). Muszę dodać, że obsługa w ASO Fiata Zielona Góra też pozostawia dużoooo do życzenia. Pracują tak jak by co najmniej w tej cenie Mercedesy sprzedawali
                    ad1 - niestety mam klimatyzacje automatyczną 2 strefową- u mnie pokrętła działają idealnie cichutko i nie ocierają.
                    ad 2- to mocno zależy od człowieka - w fiacie w gli też dużo zależy od konkretnego pracownika

Komentarz

• Dzida
                      RS
                      • 2006
                      • 2253

Moim zdanie (i tylko moim)
                      Astra III kombi 1,7 CTDI - jak znajdę w dobrej cenie
                      Dla mnie ten samoochód jest tak kwadratowy w środku że aż odstrasza. Może to kwestia gustu, ale IMHO odpada. Poza tym jakby nie patrzył to już stary model
                      Hyundai ...
                      Kiaa ...
                      ??? No to pochwal się co oglądałeś
                      Ford Focus 1.6 TDCi no nie wiem...fajne autko, które mi się podoba ale już dwie osoby z mojej pracy, które kupiły nowego Focusa mają usterki w zasilani silnika
                      Czyli jeszcze choroby wieku dziecięcego wychodzą, OK czyli warto poczekać.
                      Seat Leon 1,6 TDI CR Reference
                      OK
                      Dla mnie ten samochód w Twojej sytuacji to pomyłka, to tak jakbyś robił krok wstecz.
                      Citroen Berlingo 1,6 HDI
                      Fiat Nowe Doblo 1.6 Multijet
                      Paweł, no i będziesz latał takim kioskiem sam do roboty po 100 parę kilometrów, wioząc powietrze z ZG w tą i z poworotem. Bez sensu.
                      Fiat Brawo 1.6 Multijet
                      OK jeżeli przeszkadza Ci pokrętło nawiewu, to bierz wersję z automatyczną klimą.

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Dzida
                        Dla mnie ten samochód w Twojej sytuacji to pomyłka, to tak jakbyś robił krok wstecz.
                        Fiat Brawo 1.6 Multijet
                        OK jeżeli przeszkadza Ci pokrętło nawiewu, to bierz wersję z automatyczną klimą.
                        +1

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Jasiek
                          C4 1,6HDI 90KM
                          odpada, nie biorę go pod uwagę.

Zamieszczone przez tomekc
                          u mnie pokrętła działają idealnie cichutko i nie ocierają
                          to dobrze, widocznie w tym egzemplarzy było coś nie tak.

Zamieszczone przez Dzida
                          ten samoochód jest tak kwadratowy w środku że aż odstrasza. Może to kwestia gustu, ale IMHO odpada. Poza tym jakby nie patrzył to już stary model
                          zgadza się ale jak wiadomo szukam praktycznego, taniego wozidła, gdyby cena mnie przekonała ...to kto wie, jak narazie daleki jestem od zakupu Astry III.

Ford
                          Zamieszczone przez Dzida
                          choroby wieku dziecięcego wychodzą, OK czyli warto poczekać
                          to własnie mnie rozczarowało - liczyłem, że Ford uporał się z wadliwym układem zasilania w dieslu a tutaj chłopaki mi mówią z pracy że kupili takie dwa nowe i w obydwu po roku czasu są problemy :? Fokusik jest bardzo fajny...dopracowany układ zawieszenia i myślałem,że jednostki napędowe też już poprawili...a tu "zonk". Musze jeszcze wybadać tą sprawę bo Forda dalej nie skreślam z listy.

Leon fajny....ale we wnętrzu nuda i ponuro... :? Brak wstawek rozjaśniających wnętrze aż dziwne to jest...zresztą materiały wykończeniowe podobne do tych w Skodzie...szału nie ma.
                          Fabia jest brana pod uwagę tylko ze względu na silnik 1,6 TDI CR i cenę. (jeżeli będzie atrakcyjna).

Zamieszczone przez Dzida
                          jeżeli przeszkadza Ci pokrętło nawiewu, to bierz wersję z automatyczną klimą.
                          :szeroki_usmiech no tak to jest rozwiązanie.

Dziś najwięcej punktów zebrał Citroën Berlingo XTR MODUTOP 1.6HDi świetne fotele i bardzo wygodne + możliwość adaptacji wnętrza + przeszkolny dach + pojemność auta = daje naprawdę fajną ofertę

tak to wygląda --->
                          Załączone pliki

Komentarz

• adiwaw
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 167

Śmigałem kilka razy takim i muszę powiedzieć, że całkiem przyjemnie się tym jeździ. Ale to nie zmienia faktu, że to francuz.. Ze wszystkich Twoich typów już fiat wygląda najlepiej

Komentarz

• PAOLO ESCO
                              RS
                              • 2009
                              • 6626
                              • Volkswagen
                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez adiwaw
                              już fiat wygląda najlepiej
                              no nie wiem, nie wiem...w tej wersji brał bym Citroena - mogę go mieć już za 58 400 brutto jak teścia dopiszę z działalnością do dowodu :wink:

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

mogę go mieć już za 58 400 brutto jak teścia dopiszę z działalnością do dowodu
                                która wersja 90 czy 110 KM?

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

90 w tej cenie a 110 dopłata jakieś 2 tys więc i tak fajnie (zalezy co jest dostepne...bo czekał na produkcję auta 3 mce nie będę).

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

PAOLO ESCO, świetna jest ta Cytryna!!! Za tą cenę to super propozycja!
                                    Mogłem mieć porównywalnego (ale Multispace) jako auto firmowe - wolałem to, niż Fabię kombi 1.6TDI 75KM...
                                    Adam... Używam:
                                    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                      Za tą cenę to super propozycja!
                                      też tak myślę chodź dodał bym, że to fajna wersja w dobrej cenie i napewno taka Cytryna (w tej wersji tylko) będzie mocnym kandydatem do zakupu.

Komentarz

• misiek^wro
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8321

PAOLO ESCO, odnosnie tego auta z takimi fotelami i tym silnikiem moge wiele powiedziec. Tato ma :twisted: Jakby co pytaj smialo. Mnie to auto urzeka spalaniem i osiagami, przyzwoicie jezdzi w trasie i po miescie, a zadowala sie niecalymi 5 litrami

Minus taki, ze g...ne swiatla i nic w nocy nie widac :twisted:
                                        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez misiek^wro
                                          odnosnie tego auta z takimi fotelami i tym silnikiem moge wiele powiedziec. Tato ma
                                          i jak sadzę jest zadowolony? Długo ma te auto? Były jakieś problemy techniczne? Dużo przejechał tym samochodem?

g...ne swiatla i nic w nocy nie widac
                                          w sumie jeżdżę nad ranem i po południu więc jadąc do pracy chciał bym jednak "coś" widzieć. Wymiana żarówek na +50% mocy więcej np by nic niedała?

Komentarz

• misiek^wro
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8321

i jak sadzę jest zadowolony? Długo ma te auto? Były jakieś problemy techniczne? Dużo przejechał tym samochodem?
                                            Wczesniej mial Berlingo jedynke z tym samym silnikiem

Ogolnie we wczesniejszej wersji sporo niedorobek - wg mnie. Listwy plastikowe drzwi sie odklejaly i jak karcherowalem, to pol dnia, bo ciagle brud sciekal. Dodatkowo uszczelki na dachu padaly i jakby sie rozwarstwialy. Cos wiecznie stukalo w silniku - hint - oslona turbiny taka niby metalowa, teraz juz tez zaczela stukac.

Tamtym smignal jakies 130 tysiecy, obecnym jest troche ponad 20. Co do zarowek - nie wiem, nigdy nie moge ojca przekonac do "inwestycji" w auto :twisted: Nawet opiera sie umyciu samochodu od dobrych 2 tyg, a chcialem mu wosk na zime dac.

Aaaa. Jeszcze mi sie przypomnialo - bardzo miekka blacha, lekkie docisniecie palcem i juz wgniot. No i slabe uszczelki, znow sie rozklejaja.
                                            Powiem Ci jak ja sie czuje w tym autku po 2 Octaviach, w tym jednej takiej jak Twoja.

Mocowo - mam 140 KM, wiec mam swiadomosc ze cytryna jest slabsza. Jednak w miescie nie ma problemu wyprzedzac i omijac zawalidrogi, a w trasie gdy ma sie choc troche rozumu i cierpliwosci idzie wytrzymac.

Zawieszenie - jest super, zarowno tamta jak i ta nie miala z niczym bolaczek, z tym ze ojciec wczesniej mial 14, teraz 15 - oczywiscie stalowki, bo na alu sie nie da namowic :twisted:

Autko fajnie sie prowadzi, wiadomo, szalec sie nie da bo to wysoka buda - tym samym siedzi sie wygodnie, podlokietniki z przodu sa genialne - ale ja tego zdania ludzi nie podzielam. Jak wsiadam daje dziada do gory - dla mnie jest zbyt waski i zle sie trzyma reke na nim w przedluzeniu na skrzyni.

Z takich moich obiektywnych opinii to :
                                            - srodek bardzo plastikowy
                                            - odklejaja sie tarczki zegarow gdy jest goraco w zwiazku z czym kijowo chodzi obrotomierz
                                            - fajne fotele
                                            - tandetny podlokietnik kierowcy i pasazera - za waski
                                            - calkiem przyjemna kiera na dluzsze trasy
                                            - fajny "pilot" do radia jak i same radyjko ( udalo mi sie namowic ojca na pakiet glosnikow, radio i pilota )
                                            - beznadziejnie umiejscowione kolo zapasowe ( w b1 bylo pod autem, w zwiazku z czym wiecznie zardzewiale, teraz jest pod fotelem - naglowilem sie jak to sie rozbiera )
                                            - standardowy problem berlingo z syfem osadzajacym sie na tylnich szybach - jakby taki tlusty nalot - w b1 bylo, w b2 jest - albo to niechlujstwo mojego taty, nie wiem, moze zle klime obsluguje.
                                            - z tylu szyby otwierane sa tragicznie - uchylane, ale to francuz ... :P
                                            - fajny silnior, niezle sie zbiera jak na 1.6
                                            - cos tam stuka w silniku, ale muzyczka gra to nie slychac
                                            - rewelacyjna pozycja w samochodzie - zero sportu, ale widocznosc jak w wiezy kontrolnej na lotnisku
                                            - bardzo wygodne fotele na dluzsze trasy
                                            - troche slabe hamulce, a bydle ciezkie
                                            - genialne drzwi tylnie, rozsuwane - nie musisz sie palowac, aby wysciasc, jednak przednie sa dosyc dlugie i trzeba miec sporo miejsca aby osicagnac odpowiedni kat i wysiasc
                                            - gowniane swiatla
                                            - MASA schowkow - wszedzie cos mozna schowac - wielki plus tego autka

To tyle.
                                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Deo
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 1729
                                              • Volkswagen
                                              • CRMB 2.0 TDI 150 KM

PAOLO ESCO, w pracy zdarza mi się jeździć Multispace w delegacje (jak mam dużo gratów do zabrania) i podzielam zdanie misiek^wro, z jednym małym wyjatkiem, 1.6 90KM nie jeździ.

Jeździłem Berlingo 1 z silnikiem 2.0HDi 90KM (dalej używana w firmie) oraz 1.6HDi 90KM (poszła na żyletki) i tamte jednostki chodzą zdecydowanie lepiej.
                                              Pozdrawiam,
                                              Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                                              Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• marlej108
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 4976
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

PAOLO ESCO,
                                                szczerze mowiac to z tych aut co wymieniles wzialbym tego Berlingo... raz ze ladny, dwa ze wygodny, trzy ze mozna i na wyjazdy weekendowe sie udac i na upartego w nim chyba przespac we dwie osoby?

jedyne co, to moze warto wczesniej przejrzec forum citroena... bo jak kiedys mnie wzielo na kupowanie renault kangoo i poczytalem na ich forum opinie uzytkownikow... to mi sie odechcialo... Szkoda ze Skoda ;-) nie ma czegos w stylu Berlingo...

ps. ale ja i tak wzialbym Superba 1.4 TSI Comfort na Twoim miejscu :diabelski_usmiech

ps.2 boze! na stronie citroena maja niezla opcje (na tej glownej, na gorze po prawej) cytuje: "PROSBA O OFERTE HANDLOWA"...czyli klient cytryny przychodzi do nich po prosbie... jak dowcip ;-) Mam nadzieje, ze Ty nie bedziesz musial prosic :twisted:
                                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

odklejaja sie tarczki zegarow gdy jest goraco w zwiazku z czym kijowo chodzi obrotomierz
                                                  :shock:

misiek^wro BARDZO DZIEKUJĘ za cenne informacje napewno się przydadzą przy wyborze auta!

deo i marlej108

Szkoda że nie ma tutaj opcji pomógł - więc "tylko" dziękuję!

Komentarz

• misiekwaw
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 7715
                                                    • Ford

wątek do zamknięcia a PAOLO ESCO do wysłania na forum kupuje.dostawczaka.pl :lol: :szeroki_usmiech

jeździłem trochę Doblo i to był koszmar :shock: :roll: ale jak widać co kto lubi :wink: a ja podobno jesten inny bo lubie siedzieć w miarę blisko asfaltu a nie jak na krześle i nie przepadam za bujającymi się okrętami :wink:

Serio to samą koncepcję auta itd rozumiem, ale deska jest khem... niezbyt urodziwa :roll:

Powiedz jak to jest, że przeszkadzało Ci ocierające pokrętło klimy w Bravo a nie przeszkadza Ci taka ściana plastiku przed oczami :?:
                                                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                                    http://www.disi-tune.pl
                                                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                                    Był WRX
                                                    Była Octa

Komentarz

Pracuję...